Minden a freestyle roller lapokról

Mint azt mindenki nagyon jól tudja, a lap egy roller elengedhetetlen komponense, legyen szó skatepark használatról, vagy utcai gurulásról. Természetesen használat alatt nem eszetlen száguldozást és ugrándozást értünk, a lapot tisztelni és óvni kell.

Milyen egy Freestyle roller lapja?

 • A Freestyle rollerezésre alkalmas lapok ellenállóak, akárcsak az anyaguk, azonban nem örökéletűek.
 • Általában alumíniumból készültek. Az alumínium egy viszonylag puha, lágy fém, sokkal puhább mint az anyagok, melyekkel a roller kapcsolatba kerül – például beton, egyéb fémek.
 • Ezért aztán a grindelés vagy ugratás jelentős kárt tud tenni a lapban, pár hónap alatt az anyag megsérül és megkopik a lap alsó részén, ez pedig az egész lapot meggyengíti. Ez a kopás egyáltalán nem gyári hiba, hane maz anyag természetes elhasználódása
 • A lapra két különböző erő is hat, a statikus illetve a kinetikus. A statikus energia ugye a helyzeti energia. Mikor csak simán állsz a lapon, ez az erő hat rá. Ebből vonatkoztatjuk el a maximális teherbírást, mely haladó rollerek esetén többnyire 100kg, kezdő rollereknél alacsonyabb ez az érték. A mozgási energia dinamikus erőhatásai azonban nem a rollerező tömegétől, inkább a rollerezés stílusától függnek. Ugrásoknál minden erő a lapra irányul, ez pedig jócskán megrövidíti annak élettartamát. A rollerlap és a saját térded egészségének megőrzése érdekében földetéréskor érdemes hajlított lábra érkezni. Az energiaeloszlás jócskán különbözik a többi sporteszköznél. Míg egy bringán két felfújható és nagyobb kerék vann, egy gördeszkán viszont négy kerék az energiaeloszlás is más, mint egy kisebb kerekű roller esetében.
 • A freestyle rollereket nem mindennapi használatra készítették, így nem javallott városi közlekedésre használni őket. A hosszadalmas döcögés tönkre tudja tenni a headsetet és a kerekeknek sem tesz jót.  Ilyen terepre megfelelőek az utazó rollerek, melyeket kínálatunkban is megtalálsz és nagyobb kerékkel rendelkeznek. A freestyle rollereket egyenletes terepre tervezték

A lap ára és szilárdsága nincsen egyenes arányban. Viszont a drágábbak esetében minőségibb anyagokat használnak, jobb a súlyelosztás és a tömeg is kisebb, valamint a dizájn is sokat nyom a latban az ára tekintetében. Most pedig jöjjön a lapok hivatalos felosztása.

A lapok felosztásának négy módja van:

 1. A headset típusa szerint
 2. Integrált
 3. Szabványos

A legtöbb freestyle roller az integrált típust használja, ennek pedig rengeteg oka van. Legfontosabb, hogy egyszerűbb a szerelése és szervizelése, valamint a csapágak sem használódnak el olyan hamar.

Amint már említettük a kezdő rollerek esetében, az szabványos rendszerről való áttérés az integráltra eléggé bonyolult és költséges, de nem lehetetlen.

 • Egyelemes vagy kételemes csatlakozás

Az egyelemes változatnál a nyakrész és a headtube egyetlen darab fémből van kialakítva, heggesztés nélkül. Előnye a kételemessel szemben, hogy a heggesztés gyengíti a szilárdságot. Az egyelemes darab így sokkal szilárdabb és erősebb.   

 • A lap hossza és szélessége

A lapok különböző hosszúságban és szélességben készülnek. A street rollerezés esetében a lapok hosszabbak, a skateparkos használatnál pedig rövidebb változatokat használunk. A hossz és a szélesség természetesen függ a rollerező testalkatától is. Szabály, hogy ha magasabb vagy, hosszabb lapot kell választani. Általánosságban azonban érvényes, hogy a street rollerek lapja legalább 55cm hosszú a széllessége pedig minimum 12cm. A skatepark rollerek pedig rövidebbek, mint 51cm és szűkebbek mint 11cm. Ezen méretek közt helyezkednek el az úgynevezett univerzális lapok.  

 • A lap kompatibilitása különböző méretű kerekekkel

Manapság a lapok többsége képes a 100 mm-es és 110 mm-es kerekek befogadására is. A nagyobb méretű, 120 mm-es és 125 mm-es kerekek kevesebb lappal kompatibilisek. Ezt az információt a gyártó mindig feltünteti a terméknél. Ha pedig nem vagy biztos a dolgodban, bátran kérj segítséget profi csapatunktól.

Hogyan válasszam ki tehát a megfelelő lapot?

 • Ha magasabb vagy, hosszabb lapra lesz szükséged
 • Mint ahogy akkor is hosszabb lap kell, ha street stílusban nyomnád
 • Parkban használj rövidebb lapot
 • Grindeléshez vállassz széles lapot, lapos aljal (flat.bottom) és egyenes drop-outtal.
 • Ha szilárdabb, erősebb lapot akarsz, válassz egyelemes csatlakozásút