Hogyan válasszuk ki A MEGFELELŐ boardot (skateboard, longboard, cruiserboard)?

6. 9. 2021 | Zsuzs

A skateboard kiválasztása egy kezdő számára igényes feladat lehet. A tapasztalt gördeszkások már pontosan tudják, hogy mit is akarnak, s hogy milyen komponensek felelnek meg a számukra. Hogyan válassz, ha teljesen kezdő vagy és meg szeretnéd vásárolni a te abszolút első skatedet? Ne habozz, csak olvass tovább…


Miből áll a skateboard?

A deszka típusától függően a design és valamely technikai tulajdonságok változóak, de általánosságban az alap komponensek egyformák:

DESZKA – bármilyen skateboard alapja lehet egyenes, homorú (oldalhajlattal), ívelt széllel az egyik, vagy mindkét oldalon; masszív, vagy szegmentált. A deszka alján található a deszka designja.

TRUCKOK – a felfüggesztő rész, amely fém és speciális alátét segítségével áll készen a deszka alatt.

KEREKEK CSAPÁGYAKKAL – a meghajtó forgó része a skateboardnak.

A legfőbb dolog, amely az egyik skateboardot megkülönbözteti a másiktól, az a deszka alakja. A hosszú jó stabilitást biztosít, a széles kényelmet az úton és a görbület az első és hátsó résznek köszönhetően lehetővé teszi különböző trükkök kivitelezését a deszkán.

A skateboardok fajtái

Klasszikus skateboard

Kisebb deszkával, lekerekített élekkel és kis kerekekkel rendelkezik. Ezeket a klasszikus modelleket ritkán vásárolják meg, mint közlekedési eszközt, mivel inkább trükkök kivitelezéséhez használják őket.


Előnyök

 • Kisebb nagyságú deszka;
 • Képesség bármilyen trükk kivitelezéséhez;
 • Kivételes strapabírás;
 • Nagyszerű design.

Hátrányok

 • Nem extrán mozgékony, ezért nem való hosszabb szállításra.

A skateboardok teljes kínálatát itt találod.  

Longboard

A longboard valójában egy skateboard fajta, melynek a hossza elérheti a 100 – 140cm-t, vagy akár többet is. Itt az első és a hátsó tengely a lehető legmesszebb van egymástól elhelyezve, s maga a kerekek nagyok és puhák, valamint gyakran előbújnak a deszka oldala alól.

Ennek köszönhetően a longboard különösen stabillá válik, ezért jó átmenetet produkál a magas sebességeknél, habár a manőverezhetősége kiemelkedően alacsonyabb. Ez a skateboard a távolság leküzdésére és a hosszú lejtmenetekhez alkalmas.  


Előnyök

 • Nagyon gyorsan felgyorsul;
 • Maximális stabilitás az úton;
 • Használható városi közlekedésre;

Hátrányok

 • Nehezebb súly;
 • A rajta kivitelezett trükkök professzionális szintet követelnek;

Az összes longboardot ezen a linken találod.

Pennyboard

Penny az ausztrál Penny Skateboard vállalat terméke. A Penny a deszka nagyságával és az alakjával eltér az átlagos skateboardoktól: rövid, szűk és nyíl alakja van. Különbözik azoktól a deszkáktól, amelyek rétegelt fából készültek, mivel ez műanyagból van, tehát nem szükséges semmilyen kerekítés – a rácsozott felület biztosítja a csúszásgátlást.

Háromfajta pennyboard és longboard létezik:  


Original – kisebb és könnyebben irányítható – a 22“ nagyságával gyermekek számára való

Nickel –27“ nagyságú, nagyobb deszka, amely stabilitást és kényelmes használatot biztosít a városban

Cruiser – a deszka többynire 32“ nagyságú, speciális alakkal rendelkezik a nagyobb távolságokra való használatra

Penny Longboard – 36“ nagysággal, szilárdabb kerekekkel és réssel a deszkán a kényelmesebb hordozáshoz


Előnyök

 • Univerzális, gyermekek és tinédzserek számára alkalmas;
 • Kisebb súly;
 • Gyors;
 • Kényelmes a szállításhoz.

Hátrányok

 • Nehéz rajta trükköket kivitelezni;
 • Nem való olyanoknak, akik 10-es, vagy annál nagyobb méretű cipőt hordanak.

Az összes pennyboardot ezen a linken találod.

Freeboard

Professzionális skate 6 kerékkel, amelyek valamivel szélesebben vannak elhelyezve, mint általában és a longboardból lett kifejlesztve. Modifikált felfüggesztéssel van ellátva, melyek „aszfaltra való snowboarddá teszik“.

Freeboard

Előnyök

 • Kényelmes használat;
 • Maximális stabilitás;
 • Rendes sebesség;
 • Szuperül manőverezhető.

Hátrányok

 • Speciális készségeket igényel;
 • A hossz választása a felhasználó magassága alapján.

Streetboard

Úgy néz ki, mint a klasszikus skate, de mégsem az. Akkor mi más? Pontosan egy streetboardról van szó. A deszka három részből áll: egy fő, jól rögzített részből és két nem stabilan rögzített szegmensből. Ez a deszka trükkök kivitelezéséhez használható, s nagy manőverezhetőséggel rendelkezik.

Előnyök

 • Normál skateboard kinézet;
 • Magas manőverezhetőség jó stabilitással;
 • Még több trükköt próbálhatsz ki.

Hátrányok

 • Nem való kezdők számára;
 • Drága.

Waveboard

Kétkerekű modellek, melyeknek a deszkája két független részből áll, középen egy speciálisan torz elemmel. Ezeken a deszkákon nem mész sokra a lábak gyorsaságával – a sebességet rajtuk a test mozgásával érheted el (mint hintázásnál).

Előnyök

 • Gyors felgyorsulás;
 • Nagyon magas szintű irányíthatóság;
 • Kényelmes trükkök kivitelezéséhez.

Hátrányok

 • Nem stabil.

Mountainboard

Ha még nem vagy annyira dörzsölt a deszkázásban, akkor erről a dologról még egész biztos, hogy nem hallottál. Olyan boardról van szó, amely extrém „hegyi“ használatra  szolgál. Ezek a modellek hatalmas felfújható 8″ kerekekkel vannak felszerelve, amely lehetővé teszi fűben és terepen történő laza deszkázást. A deszka mérete eléri az 1m-t, szélessége pedig a 30cm-t.

Szerkezetileg ezek a deszkák szinte identikusak a többi deszkával, de rendelkeznek erős felfüggesztéssel és lábrögzítéssel…

Előnyök

 • Semmi korlátozás az útszakasz kiválasztásakor;
 • Extrém stabilitás;
 • Ütközések tökéletes tompítása.

Hátrányok

 • Nagy tömeg;
 • Használat igényessége.

A klasszikus skateboard megfelelő vastagságának kiválasztása

Kezdők számára a deszka alap paraméternek számít a skateboard kiválasztásánál. Elsőre inkább egy kompletet vásárolj, mivel annak az ára kedvezőbb és a megfelelő technika megtanulására nincs szükséged szimpla deszkára háromszázért. A deszka többnyire préselt fából készül, pár kivételével. A rétegek száma 6 és 9 között mozog, de a legkedveltebbek hét-, vagy nyolcrétegűek – a piac 90%-a. Fontos szerepet játszanak az adott fafajták:

 • Kanadai (amerikai) juhar a legjobb választás, ha a deszka tartósságáról van szó. Szakértők által különösen jól értékelt az ereje, a relatívan kicsi súlya és a tökéletes elaszticitása miatt.
 • Kínai juhar – valamivel egyszerűbb, mint a kanadai „nagytestvére“, ezért az ilyen komplet ára is alacsonyabb
 • Kemény fa, ami nem egy fafajta, hanem a kemény fa általános megnevezése, s amely alkalmas közlekedésre, viszont trükkökhöz nem ajánlott az alacsony rugalmassága miatt.  

A deszkának lehetnek további rétegei is, mint például sima műanyag bevonat, amely lehetővé teszi a korláton való siklást. Ez igazából választható elem a tapadós szalagtól – griptől eltérően, amely megakadályozza a lábak csúszkálását a deszkán.


A skateboard deszka nagyságának kiválasztása

Továbbá, hogy megfelelő nagyságú deszkád legyen, ki kell tudnod választani a szükséges méretet.

A lenti útmutató segíthet kiválasztani a tökéletes nagyságú skateboardot életkor és magasság alapján:


Skateboard Size Table

Deszka 7,5 hüvelykes, vagy nagyobb szélességgel

Kor: 13 és több éves

Magasság: 160cm és magasabb

A skateboardok felnőtt kategóriáját több gyártó jelenléte jellemzi. Közkedveltek a megfizethetőbb áron kapható Enuff kompletek, amelyek színes designal vannak ellátva. Továbbá megtalálhatóak még a Birdhouse stage 3 kompletek, vagy a Globe kompletek 8.25 IN nagysággal.


Deszka 7,3 hüvelyk körüli szélességgel

Kor: 9 – 12 év

Magasság: 140 – 160 cm

A mid-size deszkákból a Birdhouse márkának széles választéka van, melynek a modelljeit itt nézheted meg.


Deszka 7 hüvelykes szélességgel

Kor: 6 – 8 év

Magasság: 100 – 140 cm

A mini deszkák 7 – 7,3 hüvelykes szélességben érhetőek el. A kínálatunkban megtalálod a Globe Celestial-t, a Growth Mini-t, vagy az Enuff márkának a különböző vidám designjait.


Deszka 6,5 – 6,75 hüvelykes szélességgel

Kor: 5 éves és fiatalabb

Magasság: 100 cm alatt

Vannak úgynevezett micro deszkáink speciális gumis felszínnel a Globe Argo Micro gyártótól, amelyek biztosítják a csúszásmentes deszkát, s ezáltal a jobb kanyarodást.


Különbség a kerekek keménységében

Minden modell esetében, kivéve a mountainboardokat a kerekek poliuretánból készültek. A keménységet 3 kategórába soroljuk:

Puha (73A – 79A) – a kényelmes használathoz és a deszka feletti jobb kontroll elérésére lett megalkotva, ezért kitűnő választás haladók számára és versenyekre, viszont gyorsan elhasználódik.

Átlagos (80A – 84A) – „arany középút“, amely leggyakrabban a felnőtt kiegészítők esetében jellemző

Kemény (87A – 101A) – jól növelik és tartják a sebességet, ellenállnak a kopásnak, de egyenetlen úton nem enyhítik a vibrációt. Kitűnő választás kezdők számára.

Az összes skateboardra való kereket ezen a linken találod.  

Hogyan válassz skateboard kerekeket

Standard méretek és a kerekek tulajdonságai:

54 – 60 mm. Nagyon gyorsan és jól gurulnak a repedezett aszfalton is, de a meredek kanyarokat ezeken nem fogod győzni.

51 – 53 mm. Jól viselkednek a durva felszínű úttesten, amelyen nincsek repedések és lyukak.

48 – 50 mm. A legkisebb és „lassú“ kerekek érzékenyek a felszín minőségére. Használható betonon, vagy speciális skateboardozásra kialakított tereken.

A szélességnek szintén meg kell felelnie az úttest felszínének minőségével – minél rosszabb az út, annál szélesebb kerekeket kell vásárolnod.

Csapágyak kiválasztása

Minden kerékbe 2 darab csapágyak kell helyezni, tehát az egész skatera 8  darabra lesz szükséged. A gyártás pontosságának szintjében térnek el. Korcsolyáknál ABEC, vagy ILQ normát szokás használni. Skateboardok esetében AVES normát alkalmazunk. A szám többnyire összehasonlítható az azonos ABEC számmal.

AVES1 – legolcsóbb a legkisebb pontossággal készített. Gyermek és kezdő deszkákra installált. Nem alkalmasak hosszútávú használatra és nem engedik a túlzott gyorsulást. Az ABEC3-mal egyenlőek és új modellek esetében nem használják.

AVES3 / ABEC 3 – középosztályú, jó tartósság indikátorokkal. A sebessége elegendő újoncok és kezdő skateboardozók számára.

AVES5 / ABEC 5 – ideális mindennapos deszkázásra és lehetővé teszi a könnyű gyorsulást.

AVES7 / ABEC 7 – a gyártás nagyobb összetettsége jellemzi, ezért magasabb árkategóriába tartozik. Ezek a csapágyak rendelkeznek a legnagyobb pontossággal, megbízhatósággal és lehetővé teszik a magasabb sebesség elérését, amelyek miatt félverseny csapágyaknak nevezik.

AVES9 / ABEC 9 – más kerámia, vagy Swiss alternatívák – a csapágyak topmodelljei a maximális teljesítményért

Milyen skateboardot válasszak, ha kezdő vagyok?

Kezdők számára a klasszikus skateboard a legmegbízhatóbb módja a tanulásnak. A könnyebb deszka egyszerűbben irányítható, s jobb kb. 7-8 rétegűt választani valamilyen masszív fából (bükk, kőris, nyírfa), persze a legjobb egyértelműen a már említett juhar.

Válassz például közepesen keményet, hogy megfelelően tartson téged az úton és hogy ne csússzon. A szélessége határozza meg a felszín minőségét, ahol megtanulsz deszkázni. Ez esetben minimum ABEC3 osztályúra lesz szükség, legfőképpen akkor, ha gyermek számára lesz a deszka. A csapágyak egy kezdő számára nem számítanak a legfontosabb paraméternek.  

A deszka hossza könnyen meghatározható a felhasználó magassága és életkora alapján.

Most már tudod, hogy milyen típusú skateboardok léteznek, hogyan különböznek egymástól és azt is tudod, hogy milyen deszkát kellene választanod. Az első használatokra, amikor megtanulod, hogyan maradj a deszkán, a skateboard klasszikus verziója lesz a befutó, de a műanyag pennyboard is lehetséges.

A skateboardok és kiegészítők teljes választékát ezen a linken találod.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..