Az alkatrészek kompatibilitása

Alapvetően igaz az a szabály, hogy minden alkatrész használható az összes többivel, csak átalakításra és segítségre van szükség.  Még ugyanazon gyártó alkatrészei sem feltétlenül kompatibilisek egymással.

Amire feltétlenül vigyázni kell:

 1. Az új headset kompatibilitása az integrált vagy szabványos lapfejjel.

Egy ilyen vásárláshoz integrált menet nélküli kompozíciót az integrált menet nélküli rendszert. Mivel azonban az integrált headset az ipari csapágyakkal ellátott szabványos menet nélküli kompozíció részét képezi, ipari csapágyakkal ellátott standard menetes headset is használható, habár ez igényel majd némi erőfeszítést.

 • A headset és a menetes villa kompatibilitása

Szükséges egy menetes headset vásárlása (golyóscsapágy felhasználásával). Minden szakboltban megtalálható (kerékpárok és rollerek). Az ára körülbelül 1500-1800 forint. Szabványos menet nélküli darabok is használhatók. Ebben az esetben az eredeti anyát kell használni, amelyet az új headset fölé kell szerelni.  Ez azonban közelsem gazdaságos megoldás. A headset cseréjekor a roller ára ugyanis rohamosan csökkenni kezd.

 • Kerékátmérő és a villa, lap kompatibilitása

Az újonnan vásárolt kerekek 95% -a legalább 110 mm. A legtöbb rollerező tehát idővel a nagyobb méretű kerekeket keresi. A 110 mm-es kerekekre való váltáskor ellenőrizni kell, hogy a meglévő szerkezet 110 mm-es  (vagy 120 vagy 125 mm-es) kerekeket is képes-e befogadni. Mind a villát, a lapot és a féket is figyelembe kell venni (különösen 120 vagy 125 mm átmérőjű kerekek esetén). Az ellenőrzéshez alapvetően elegendő a vizuális ellenőrzés. A 110 mm-es kerekek 5 mm magassággal lesznek nagyobbak a villában. A kérdés tehát egyszerűen ennyi, elfér ez a villában?

 • A kormánycsö függőleges átmérője és a rögzítés kompatibilitása

A kormányokon két különböző külső átmérő van: 31,8 mm és 34,9 mm. Vásárláskor győződj meg arról, hogy a megfelelő átmérőt veszed, ilyen egyszerű.

 • Fék vásárlása a lapra

A fék időnként sok fejtörést okoz. Sajnos nem létezik univerzális darab. Minden gyártómás fékrendszerrel dolgozik. Ezért vásárlás előtt inkább ellenőrizd a kompatibilitását lapoddal.

 •  SCS és az új kormányrúd

Akkor olvasd el, ha SCS rendszerről másik rendszerre váltanál. Először meg kell ismernünk a kormányrúd méreteit. Külső átmérő: 31,8 vagy 34,9 mm – bevágással vagy anélkül (nyilvánvalóan “be”); alumínium vagy acél.

 • A jelenleg kapható SCS-k mindkét kormányátmérővel kompatibilisek (az SCS-k redukciót  tartalmaznak). Ezt azonban ellenőrizni kell a termékleírásban.
 • Ha SCS-t vásárolsz redukcióval, 31,8mm csö esetén használni kell, 34,9mm esetében nem kell használni azt
 • Ha alumínium kormányod van , fontolja meg jól a SCS vásárlását. Pénzpazarlás lesz.
 • Az SCS-hez használt kormányon nem lehet bevágás !! Kétféle módon lehet megszabadulni ettől:  le kell vágni a bemetszés fölött a kormányrudat vagy a 31,8mm-es rúdra használjuk a redukciót.  A második lehetőséggel kb 4 cm-t  óvsz meg a kormányrúd hosszából.
 • HIC kompressziós rendszer is a kormányrúd kompatibilitása

Ez egyszerű kérdés. A HIC kompressziós rendszer használatához acél vagy titán kormányrúddal  kell rendelkezned, amelynek belső átmérője 31,8 mm, külső átmérője 34,9 mm, és ezen kívül egy bevágással is rendelkezik. Más kormányrúd nem kompatibilis a HIC rendszerrel.

 • Új kormányrúd és a meglévő kompressziós rendszer

A meglévő kompressziós rendszerhez eléggé egyszerű új kormányrudat vásárolni. Csak tudnod kell, hogy milyen típusú kormányod van (belső átmérő / bevágás), és vásárolj ugyanilyan típusú új kormányrudat a kívánt márkából.

 • Új villa vásárlása

Az új villa kiválasztásakor vedd figyelembe a jelenleg használt kompressziós rendszert. Ha SCS-ed van, akkor ne vásárolj ICS-t, ilyen egyszerű.  A különféle lapok  gyártói eltérő headtubeot (vagy magasságot) használnak. A nem integrált headtube normál hossza 9 cm (beleértve a 10,5 cm-es headsetet is). A legtöbb villát erre a méretre gyártják. Bármely más headtube esetén először meg kell határozni a villa és a lemez kompatibilitását.

 1. Menetes villák és pegek

Határozottan nem javasoljuk pegek használatát olyan rolleren, amelyen menetes villa van.  A menetes villákat alapszintű rollerekre gyártják, kezdőknek, ezért a villa síne nem alkalmas pegek felszerelésére.  A pegek ilyen esetben könnyedén meghajlíthatják a villát. Viszont a menetesvilla eleve azt jelenti, hogy kezdőről van szó. A kezdők számára pedig pegek használata egyébként sem javasolt, több kárt okozhatnak mint hasznot.