Hogyan válasszunk rollert kezdőnek

Kit nevezünk kezdőnek?

Ebbe a kategóriába sorolhatók az olyan gyermekek illetve tinik, akik először ragadnak rollert a kezükbe. Gyakran választják a freestyle rollert, mivel ezen menő trükköket lehet tanulni. És itt kezdődnek általában a gondok. A legtöbb kezdő pont ott hibázik, hogy olyan trükkökhöz akarja használni a rollert, melyre egy kezdő darab nem alkalmas, így mindig tüzetesen utána kell nézni, hogy mit enged az adot darab kialakítása és mit nem.

A kezdő freestyle rollereket az alábbi felhasználóknak készítik:

Korcsoport: 6 -12 év

Felső súlyhatár:  40 kg

Milyen trükkökre alkalmas:

  • Olyan alap trükkök elsajátítása mint: bunnyhop, tailwhip, 180, barspin, grind/slide fém felületeken
  • Skatepark beli használat esetén használhatod olyan felületeken mint péndául: rádius, fun box, piramis, bazén…
  • Sima közlekedésre tiszta és egyenes felületeken, mivel a kövek és szilánkok károsíthatják a kerekeket és csapágyakat.

Milyen trükkökre NEM alkalmas:

  • 20 cm-nél magasabb ugrások, tipikus példa az úgynevezett fly out
  • Gyakori grindelés – a lapon való csúszásra beton, gránit vagy egyéb kőfelületeken egy kezdő roller nem alkalmas társ
  • Hosszú fékelések
  • Vízi használat, na az semmiképpen
  • A felső súlyhatár túllépése is tönkre teheti a rollert

A kezdő roler kiválasztása

Mint azt említettük, egy kezdő rollert 6-12 éveseknek vásárolunk, így a szülőkben joggal merül fel a jólismert kérdés, vajon a gyermekem kitart mellette, vagy egy újabb vackot kell majd télen tárolnom, esetleg bazáron eladnom? Megéri-e drágább modellt választani? Nos a gyerekek zöme szeret ugyan rollerezni, de gyakorta más sportok felé fordul inkább, így nem folytatja a fejlődést a rollerezésben. A szülőnek így nem keletkeznek újabb költségei haladó modellek vagy drágább alkatrészek megvásárlásával.

Azok a gyermekek azonban, akik rendszeresen sportolnak már, kiépítettek magukban egy bizonyos szintű szeretetet és kitartást, így nagyobb valószínűséggel tartanak ki a választott sport, esetünkben a rollerezés mellett. Itt jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy egy ilyen gyerek viszont nem növi-e ki túl gyorsan a kezdő roller adta lehetőségeket? Hiszen egy ügyes sportoló esetében, aki heti néhány alkalommal is időt szakít a rollerezésre, a tanulás gyors iramban halad majd. Az ilyen gyerkőcök számára mindenképp drágább kezdő rollert válasszunk, hiszen egy olcsóbb modell felturbózása eléggé problémás lehet, így a gyermek rövidebb ideig használhatja azt. Az olcsó rollerek teljesen más kompresszióval rendelkeznek, mint a drágább darabok. Ugyanígy a villa és a headset is ezek esetében menettel van ellátva. A menetes rendszerről menet nélkülire való áttérés pedig nem olcsó mulatság, egy ilyen roller feljavítása éppen ezért gyakran meghaladja egy új roller vásárlási árát.

Egy kis gyakorlati bevezető:

A menettel ellátott kezdő rollerek kerékbefogadási képessége korlátozott. Főként maximum 100mm-es kerekekre tervezték őket. Sajnos amennyiben a gyermek fejlődik, gyorsan ledarálja a műanyag kerekeket, és a tartósságuk miatt inkább fémbelsőre szeretne váltani. Ezek azonban 110mm-esek.  Ha a nagyobb kerekek mellett dönt, akkor az egész headsetet és villát ki kell cserélni, ez határozottan költséges, így ilyen esetben kedvezőbb eladni a régi rollert és inkább egy haladóba befektetni.

A kezdő rollerek esetében természetesen a villa sem a legellenállóbb és legtökéletesebb darab, elhajlik, cserére szorul. Ellenállóbbak a menet nélküli villák, azonban ugyanaz az eset áll fenn, mint már említettük, ki kell cserélni a villát és a headsetet is, tehát újra ott tartunk, hogy nagyon-nagyon költséges és megint csak megéri inkább egy új rollerbe fektetni a pénzt.


Tehát összegezve, ha lurkónk nem unja el öt perc alatt a dolgokat és úgy látjuk, ki fog tartani a rollerezés mellett, megéri jobb darabba fektetni, hiszen egy ilyen darab szervizelhető és javítható, és a költésgek is sokkal alacsonyabbak hosszútávon.

Kínálatunkban az alábbi kezdő modellek kaptak helyet: Addict Defender , Blazer Pro DecayDominator Bomber , Dominator Trooper , Grit Atom , Grit Extremist , Nitro Circus RW Replica , Versatyl Cosmopolitan vagy a Slamm Tantrum.