Minden a freestyle roller csapágyakról

A Freestyle rollek kerékcsapágyai szabványos mérettel rendelkeznek, így a kerekek túlnyomó töbségéhez illeszkednek.  A 2018 tavaszán megjelent  megjelent egy új csapágyszabvány-  vagy 12-es szabvány – bevezeti a nagyobb méretű kerekeket. A tengely átmérője éppen 12 mm. Ezt az infromációt mindig maga a terméknév (12 szabványos vagy  12 STD), esetleg  a termékleírás tartalmazza.

A legtöbb gyártó előre beszerelt csapágyakkal kínálja a kerekeket. A csapágyak cseréjekor azonban a régi csapágyakat el kell távolítani, és újakat kell behelyezni. A műanyag belsővel rendelkező kerekek esetében ez könnyű tevékenység. Mindössze egy ujjal és némi erővel eltávolíthatod a régi csapágyat, majd a helyére pattinthatod az újat.

Annál nehezebb mutatvány azonban az alumínium belsős kerekek esetén. Hiszen a helyes eljárás ebben az esetben távtartók behelyezésével is jár.

A csapágyak túlnyomó többsége spacerekkel, vagyis az úgynevezett távtartókkal van ellátva, amelyek feltétlenül szükségesek a csapágyak megfelelő működéséhez. Távtartók nélkül a kerék meghúzásakor a csapágyak megszorulnak, nem forognak és használhatatlanná válnak. Csere esetén is jobb megtartani az eredeti távtartókat.

Mit jelent az ABEC megjelölés?

A hiedelemmel ellentétben szinte semmit sem mond a csapágyak ellenállóságáról. Az érték a gyártás pontosságát jelzi. Minél magasabb a szám, annál pontosabb a csapágy, tehát  annál kisebb a súrlódás a belsejében és maga a csapágy gyorsabb. Ez nem azt jelenti, hogy az ABEC9 szilárdabb és gyorsabb  lesz, mint az ABEC7. Ezért néhány gyártó (Eagle, Razor, EZO) nem feltétlenül adja meg ezt a paramétert.

A csapágyat mindkét oldalán porvédelem borítja. A műanyag burkolat lehet csupán az egyik oldalon = RS vagy mindkét oldalon = 2RS. A legtöbb csapágy külső átmérője 22 mm, tengelyátmérője 8 mm = 608 típus. A 12-es szabványos csapágy külső átmérője 28 mm, tengelyátmérője 12 mm = 6001 típus.

Hogyan hosszabítható meg a csapágy élettartama?

  1. Csak semmi víz- ne rollerezz nedves időjárásban
  2. Csak semmi szennyeződés- a freestyle roller sem foldútra való
  3. Az általános rollerkímélésre vonatkozó összes többi szabály, melyet megtalálsz a korábbi fejezetekben

Hogyan válasszam ki a megfelelő csapágyat?

  1. Ne vásárolj inline koriba illő csapágyat, keresd mindig a rollerekhez tervezett alkatrészeket. A görkorik többségét erőedzésekhez és hosszú távokra tervezték, egyenes, sima útra. Ezzel szemben egy rollernek bírni kell a trükköknél fellépő ütéseket is. Így nagyobb ellenállóképességre van szükésgük.
  2. Ha módodban áll, válassz a gyártónak megfelelő csapágyat. A legtöbb rollergyártó egy szabvánnyal dolgozik, így a távtartók és a csapágyak is illeszkednek majd a rolleredbe. Ha más gyártót választasz, miliméteres különbségek léphetnek fel.