Minden a freestyle roller headsetekről

A headset a roller azon eleme, amely lehetővé teszi a kormányrúd és a villa elforgatását a rolleren.  A kormány és a villa egyidejűleg forog. A kormány és a villa is 360 ° -kal forgatható el.

Összehasonlítva a kerékpárokkal (hegyi, közúti, városi) vagy a hagyományos rollerekkel, a freestyle rollerek headsetjei több strapának vannak kitéve.  Ugyanolyan az időintervallumban (pl. egy év) a headsetnek sokkal többször kell fordulnia, mint a kerékpárnál  vagy a szokásos utazó rollereknél.

Ennek oka az is, hogy a kormányrúd 360 °-os elforgatása gyakran a végrehajtott trükkök részét képezi  (pl. barspin).

A freestyle rollerek headsetjei megegyeznek a BMX kerékpárokéval. Aheadset mérete 1 1/8 “.

A headsetek felosztása:

  1. Menetes

Ezek az alapvető és olcsó headsetek, amelyeket menetes villákkal és szabványos  olcsó rollereknél  használnak. Leginkább acélból készülnek és golyóscsapágyat tartalmaznak. Működésük szinte annyira sima  és csendes, mint a menet nélküli headsetek esetében. Minden kerékpárboltban megvásárolható, az ára pedig nagyjából 1500-1800 forint.

  • Szabványos menet nélküli

Alapjábanmegegyeznek a menetesekkel, de más burkolattal vannak ellátva, amely lehetővé teszi a menet nélküli villák használatát. Ennek ellenére nagyon kevés ilyen headset szerkezet kapható. A menet nélküli headsetek túlnyomó része lezárt / ipari csapágyakat használ. A csapágytest  főleg alumíniumból készül. Nagyon sima és csendes, még a kompressziós rendszer maximális meghúzásánál is.

  • Menet nélküli  integrált

Határozottan a legelterjettebb fajta. Alapvetően a menet nélküli szabványos  darabok részhalmazát alkotják. Tehát egy szabványos darabból készíthető integrált, de fordítva ez nem lehetséges.  Ipari csapágyakat használnak, ezek többnyire teljesen be vannak burkolva. A test  alumíniumból készül. Nagyon sima  és csendes, még a kompressziós rendszer maximális meghúzásával is. A menet nélküli villákkal és egy integrált fejjel együtt használják.

Hogyan hosszabbítsuk meg a headset élettartamát?

  • A headset legyen mindig szorosan rögzítve
  • A csapágyakba ne kerüljön víz vagy nedvesség
  • Ne kerüjön bee szennyeződés sem. A headset mechanikus alkatrész és mint olyan, néha tisztítést igényel és karbantartásra van szüksége.
  • Az alkalmazott kompressziós rendszernek tökéletesen sima aljúnak kell lennie, amely illeszkedik a fejéhez. Az SCS / HIC rendszerekben ez a feltétel a gyártásnak köszönhetően teljesül (CNC gépeken gyártják). ICS használatakor azonban a kormányrúd vágási területének pontosan síknak kell lennie.

A megfelelő headset kiválasztása

Ez egy nagyon könnyű választás, csupán tudnod kell, hogy:

  • Integrált fejes vagy szabványos lapod van
  • Menetes vagy menet nélküli villát használsz
  • A választott alkatrész és a roller további részei kompatibilisek-e.