Minden a freestyle roller villákról

A villa a freestyle rollerek egyik alkotóeleme. Ha jól bánsz vele, anyagából adódóan szilárd és szinte elpusztíthatatlan. A villák vagy CrMo-ból (króm-molibdén), acélból vagy alumíniumból készülnek. A piacon található menet nélküli villák túlnyomó része alumíniumból készül. Az alumínium villák könnyebbek, mint az acél villák.

A villák felosztása:

 1. Anyag: alumínium, acél, CrMo
 2. Menetes vagy menet nélküli

A menetes villákat (a cső menetes) csak az alapvető rollerek legolcsóbb modelljeiben használják. Ezek az alkatrészek piacán gyakorlatilag nagyon kis mennyiségben jelennek csupán meg. A menetes villák szinte kizárólag acélból készülnek. A menetnek gyengült csőfala van, ezért kevésbé merev. Ugyancsak nem alkalmas pegek használatára.

 • Egyrészes vagy kétrészes

Az alkatrészek piacán a villák túlnyomó része egy darabból áll. Ezek CNC segítségével készülnek  alumíniumból, vagy hidegen kovácsolják esetleg öntőformával készülnek. Tehát nincs hegesztésük így nagyobb szilárdság jellemzi őket.

Figyelembe véve az 1-3 pontokat, a piacon lévő villák döntő többsége alumínium, menetes és egyrészes

 • Offset

Az ofset azt jelenti,hogy a villa tengelycsavara (amelyen a kerék ül) a függőleges cső tengelyén van-e vagy sem. Az offset segíti a roller könnyebb irányítását.

 • Kompatibilitás a különböző átmérőjű kerekekkel

Jelenleg számos különböző átmérőjű kerék van a piacon: 100 mm, 110 mm, 115 mm, 120 mm és 125 mm.

Nyilvánvaló, hogy az összes ma gyártott menet nélküli és egy darabból álló villa befogadja a 100mm-es és 110 mm-es  kerekeket. Ez a minimális és szabványos kerékméret.  Manapság a villák nagy százaléka képes 120 vagy 125 mm átmérőjű kerekek befogadására is.

A menetes, acél, kétrészes villák, amelyeket az alapszintű  felszereléssel bírnak kezdő rollerezők számára, általában csak 100 mm átmérőjű kerekeket képesek befogadni..

 • Kompatibilitás a különféle kompressziós rendszerekkel

A HIC / SCS villáknál a cső hossza fontos. Az SCS-ben a villacső legfeljebb az SCS fején (általában 3–5 cm) hosszban nyúlik. A HIC-rendszer hasonló, azzal a különbséggel, hogy a villa nem haladhatja meg a HIC  hosszát (általában 4-5 cm). Így a HIC villacső hosszabb lehet, mint az SCS villacső. Az ICS cső bármilyen hosszú lehet. Ugyanakkor nem lehet rövidebb, mint 4,5 cm, így a kormánycső bemetszése rejtve marad. A hagyományos ICS / HIC / SCS villák külső csőátmérője azonos, 28,7 mm. Az egyetlen különbség az IHC villák esetében, amelyek átmérője kisebb (átmérők gyártónként változnak – körülbelül 25 mm).

Hogyan hosszabbítsuk meg a villa élettartamát?

 •  A rollerrel szépen és tisztelettel bánok
 • Ügyelek a trükkök helyes végrehajtására
 • Az ugrásokat térdben tompítom
 • A választott kompressziós rendszert helyesen használom
 • A pegek használata kíméli a roller épségét, megvédi a villát
 • A rollert nem kölcsönzöm barátaimnak, mert ők fizikumban és ügyességben is különböznek tőlem

Hogyan válasszuk ki a megfelelő villát?

 1. Alumínium vagy acél: Ha nem vagy masochista, akkor alumínium villát válassz, hiszen ezekből széles a kínálat és a menet nélküli acélvilla választék nagyon korlátozott.
 2.  SCS, HIC, IHC vagy ICS villát? Új villa kiválasztásakor figyelembe kell venni a meglévő kompressziós rendszert. Általában a HIC és az SCS villák kombinálhatók. Az ICS-ek főként az SCS / HIC-en használják (néha kisebb módosításokkal). Az IHC villákat nem ajánlott más kompressziós rendszerekhez használni.
 3. Offset vagy zero offset: Az offset segíti a roller könnyebb irányíthatóságát? A kapható  villák kb 95% -a  ezért éppen offset villa.
 4. Mindig figyelembe kell venni a headtube hosszát is